Pages Navigation Menu

Blog o wielotematyczny

Aparatura do robienia bimbru

Bimber to trunek, o którym każdy z nas słyszał. Czym jednak dokładnie jest ten alkohol? Bimber określany jest różnie, jak np. księżycówka lub samogon. Precyzyjnie rzecz ujmując jest to napój alkoholowy wysokoprocentowy, który produkuje się w domowych, w amatorskich warunkach. Tego rodzaju domowy alkohol otrzymuje się w wyniku okresowej destylacji zacieru z fermentacji alkoholowej, a nie ciągłej, jak ma to miejsce w przemysłowych gorzelniach.

Zarówno smak, jak i zapach bimbru mogą być różne w zależności od tego, jakich surowców użyjemy do jego produkcji oraz od tego, w jaki sposób go oczyścimy. Najczęściej do produkcji bimbru wykorzystuje się powszechnie dostępne produkty jak zboże, melasa, cukier czy ziemniaki. Trunek jest bezbarwny, ma charakterystyczny niezbyt przyjemny i ostry zapach, jednak po oczyszczeniu w smaku może przypominać czysty spirytus. Do otrzymania dobrej jakości alkoholu będzie nam potrzebna aparatura do bimbru.

Części aparatury
Najważniejszymi i podstawowymi elementami aparatury do produkcji bimbru są kocioł, kolumna rektyfikacyjna oraz pionowa chłodnica. Kocioł podgrzewa trunek, kolumna oczyszcza a chłodnica sprawia, że opary alkoholu ulegają skraplaniu i jednocześnie bimber odprowadzany jest do komory skraplania.

Co należy wiedzieć?
Samodzielne przygotowanie bimbry wymaga aparatury. To od niej w dużej mierze zależy nie tylko moc oraz jakość trunku, ale też nasze zdrowie i bezpieczeństwo. Dlatego warto postawić na destylator wykonany ze stali kwasoodpornej (lub innego materiału, który nie reaguje z alkoholem). Pozwala to na pozyskanie destylatu o mocy nawet do 96 %. Destylator powinien posiadać kolumnę rektyfikacyjną, pozwalającą na uzyskiwanie bardzo dobrze oczyszczonego bimbru. Jest to najważniejsza część całej aparatury! Kolumna jest wypełniona tak zwanymi Pierścieniami Raschiga, które skutecznie oczyszczają opary alkoholu ze związków chemicznych. Warto dodać, że aparatura do bimbru być wykonana w pionie a kolumna i chłodnica powinny być ułożone równolegle pionowo.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *